Värdet

Värdet av att förstå hur vi människor fungerar optimalt på en arbetsplats, så vi därmed kan fungera bättre igenom löpande förändringar, är både emotionellt och ekonomiskt.

Förändringsarbetet är lika viktigt som det löpande dagliga arbetet. Det handlar ju om att vi löpande vill arbeta smartare, genom att fånga nya idéer och möjligheter.

När vi tar tid från operativ produktion investerar vi tid och energi i ett utvecklande syfte. Därför vill vi kunna följa att det vi väljer att utveckla också ger ett mätbart värde till oss emotionellt och till vår verksamhet i någon ekonomisk dimension.

Från förändringsmöte nr 1 följer vi vårt välmående och motivation och vår verksamhets välgående eller prestation. Tappar vi i motivation, kommer vi tappa i prestation.

Det är också intressant att följa vår kompetensutveckling, i och med att gruppen och dess ledare tar till sig relevanta delar ur Kursbiblioteket.

Förändringsförmågan är resultatet av dessa tre delar och här mäter vi att det vi investerar tid på ger konkreta värden i vardagen.

Tillsammans gör detta att vi, genom att följa vår framdrift igenom våra förändringar, kan lära och se hur vi realiserar de värden vi önskat tack vare våra insatser.

Där finns både emotionella och ekonomiska värden att uppnå med en utvecklad förändringsförmåga.

här

Genom att i strukturerade förändringsmöten, systematiskt över tid arbeta med hur vi mår och hur vi går igenom löpande förändringar, bygger dagens och framtidens förmåga att verka i ständig förändring.

Även om det känns både rätt och spännande att utveckla vår förändringsförmåga, kan det vara värt att förstå potentialen kopplat till konkreta lägen hos just er, här och nu.

Idén är helt enkelt att få er alla i gruppen att med er chef sätta ord på hur det ser ut idag och hur det skulle kunna bli om vi kickade igång en pilot och provade på just denna förändring.

Om värdet ni kan skapa är många gånger investeringen, kan det vara värt att prova på.